Yapay zeka alanında ülkelerin birbirleri ile rekabeti artarken, 2030 yılına kadar yapay zekanın (AI) küresel ekonomiye yaklaşık 13 trilyon USD katkı sağlaması bekleniyor. Geçiş dönemindeki işletmelerin yapay zeka deneyimleri sistemin olduğunu gösteriyor. yeni risk türleri yaratabilir.
Yapay zeka, derin öğrenme yeteneği sayesinde son 10 yılda hayatımızın her alanında yer almaya başladı. Yapay zeka sistemleri, geleceğin dünyasını hızla şekillendiren yapay zeka ile birçok görevi otomatikleştirmek ve maliyetleri düşürmek isteyen şirketler için göz kamaştırıyor. Yeni sayılabilecek bu sistemlere aşırı güven, firmalar için bazı sorunlara neden olabilir. Örnek vermek gerekirse, ajanslardan haberleri otomatik olarak içe aktaran ve editörlük sürecini otomatikleştiren sistemler birçok yayıncıda kullanılmaya başlandı. Kusursuz dil işleme sistemleri kullanan bu uygulamalarda yapay zekanın kontrolsüz bırakılması haberlerde yazım ve çeviri sorunlarına neden oldu.
Öte yandan işe alım süreçlerinde kullanılan yapay zeka, kadın ve azınlık kökenli bireyler hakkında yanlış kararlar verdi. Hatta yüz tanıma sistemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle bu sistemin kolluk kuvvetleri tarafından kullanılması birçok ülkede yasaklanmıştı.
Derin öğrenme modellerinin karmaşıklığından dolayı bu tür sorunlar hala mevcut riskler olduğundan, henüz sokaklarda otonom araçları göremiyoruz. En ufak bir hatanın insan hayatına mal olabileceği sürücüsüz araçların, hayal edilen performansla caddelerde güvenle gezinmesini sağlamak için çok detaylı çalışmalar ve binlerce deneme yapılıyor.
Şu anda denetimli derin öğrenmeyi kullanan bu sistemlere ek olarak, gelecekteki kontrolsüz derin öğrenmenin de dikkat çekeceğinin sinyalleri. Günümüzde birçok yapay zeka yazılımı, önceden tanımlanmış insan veri kümelerinden öğrenmektedir. Denetimsiz öğrenme yani insanlar tarafından belirlenmeyen verilerden öğrenen yapay zekanın daha hızlı ve daha kapsamlı bir öğrenme gerçekleştirdiği biliniyor, bu nedenle bu modelin giderek daha fazla dikkat çekmesi bekleniyor. En basit anlatımıyla şu şekilde düşünebiliriz; Denetimli öğrenme, bir çocuğun okulda bir öğretmenin gözetiminde aldığı eğitim ise, denetimsiz öğrenme, aynı çocuğun günlük yaşamında öğrendiği hayatla ilgili tüm bilgilerdir. Bu nedenle, denetimsiz öğrenme, hızlı ve doğal öğrenmenin yolunu açabilir. Buradaki asıl sorun, rehber bir karga ise ne olacağı gibi görünüyor.
Türk hekimleri bıçaksız müdahaleyi anlatacak
Serebral vasküler tıkanıklık veya kanamaya bağlı inme ve felç olarak bilinen hastalıkların tedavisinde kafatasını açmadan müdahale imkanı sunan "Girişimsel Nöroradyoloji" (Nöroendovasküler Cerrahi) alanındaki son gelişmeler. Uluslararası düzeyde düzenlenen Dünya Canlı Nörovasküler Konferansı'nda (WLNC – Dünya Canlı Nörovasküler Konferansı) sunulacaktır. Girişimsel Nöroradyoloji alanında öne çıkan Türk hekimleri Prof.Dr.İşıl Saatçi, Prof.Dr.Saruhan Çekirge, Prof.Dr.Civan Işlak, Prof.Dr.Naci Koçer ve Prof.Dr.Osman Kızılkılıç, ABD, Çin, Fransa ve Arjantin, tıp literatüründe yer alan ve küresel salgın nedeniyle 23-24 Ekim 2020 tarihlerinde online olarak düzenlenecek tedavi yöntemlerini açıklayacak. Kongrede kasık damarından yapılan endovasküler (kapalı) beyin ameliyatları katılımcılar tarafından canlı olarak izlenecek.
Serap TORUN
twitter.com/seraptorun73