Türkiye’de elektrikli scooter kiralama hizmeti için gelen yönetmelikler. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenen toplantıda yasal düzenleme ile ilgili ilk bilgiler paylaşıldı. Yasal düzenleme, münferit scooter kullanıcılarını etkilemeyecektir. Seagull, Palm, Hop gibi scooter kiralama şirketlerini etkileyecek. Yönetmeliğin ne zaman yürürlüğe gireceği bilinmemektedir. Elektrikli scooterların maksimum hızı saatte 18 km olacaktır.
Bu araçlar azami hız limiti 50 km / s olan otoyollarda, şehirlerarası yollarda ve otoyollarda kullanılamayacaktır.
Elektrikli scooterlarda 18 yaş sınırı aranacaktır. 16-18 yaşları arasındakilere M ve A1 ehliyetine sahip olmaları şartıyla izin verilecektir.
Birden fazla kişi elektrikli scooter kullanamayacaktır.
Bu araçlarda şahsi eşyalar dışında eşya / kargo taşınamaz.
Bu araçların yayaları ve dezavantajlı grupları (engelli / yaşlı) tehlikeye atmasına izin verilmeyecektir.
Elektrikli scooterlar toplu taşıma araçlarına entegre olarak kullanılacak.
Kask zorunlu olmayacak ancak baret, dizlik, reflektör ve ceket gibi koruyucu ekipmanların kullanılması teşvik edilecektir.
Elektrikli scooterların belirli alanlarda yığılması engellenecektir.
Kamu düzenini bozmayacak ve gürültü kirliliği yaratmayacak şekilde kullanım sağlanacaktır.
50 km / s maksimum hız sınırını aşan şehirlerarası yollar ve yollar kullanılmayacaktır. Şehirde bisiklet yolu varsa bisiklet yolu üzerinde değilse sağ şeritte gidebilecek. Kuralları ihlal eden sürücülere trafik cezası verilebilir.
Şirketlerin tekelleşmesini önlemek için firmanın bir bölgede sahip olabileceği maksimum scooter sayısı ve yasaklı alanları belirleme yetkisi UKOME veya İl Trafik Komisyonu’na verilmiştir. Bu kapsamda il nüfus kriterlerine göre ‘bölge nüfusu / 250’ toplam kapasitesini aşmayacak şekilde kullanım izni verilecektir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun açıklamasına göre Türkiye’de 35 bin e-scooter. Toplam kullanıcı sayısının 3 milyonu aştığı belirtiliyor.