29 Nisan 2025 Salı

3 Yaşında Kaza Geçiren Mariam'ın Umudu Türkiye Oldu!

Gürcistan'da yaşayan 16 yaşındaki Mariam Kokhreidze, 3 yaşında geçirdiği talihsiz bir kaza sonucu yüzünde oluşan travma nedeniyle hayatı altüst oldu. Çene ankilozu (çene kilitlenmesi) yaşayan Mariam, yemek yemekte, konuşmakta ve hatta nefes almakta dahi zorlanıyordu. Ancak Türkiye'den uzanan yardım eli, Mariam'ın hayatını değiştirdi.

Umutsuzluktan Umuda Yolculuk

Mariam'ın yaşadığı sağlık sorunları, onu akran zorbalığına maruz bırakmış ve eğitim hayatını yarıda bırakmasına neden olmuştu. Babasının vefatı da eklenince, Mariam için hayat daha da zorlaşmıştı. Ancak bir sosyal medya fenomeninin yılbaşı öncesi Mariam'ın köyünü ziyaret etmesiyle umut ışığı belirdi. Fenomenin "Yılbaşında ne istersin?" sorusuna Mariam'ın "Sadece kitap" cevabı, ülkesinde büyük yankı uyandırdı. Mariam'ın bu isteği üzerine sosyal medyada bir kampanya başlatıldı, ancak toplanan para ameliyat için yeterli olmadı.

Tam bu sırada, Türkiye'de sağlık sektöründe çalışan Medea Tülem, durumu Bahçeşehir Üniversitesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Altan Varol'a iletti. Prof. Dr. Varol, genç kızın durumunu öğrenince ameliyattan ücret almayacağını belirtti ve Mariam İstanbul'a getirildi. Acıbadem Hastanesi'nde 7 saat süren başarılı bir ameliyat gerçekleştirildi. Ameliyat sonrası enfeksiyon riskini önlemek için Bahçeşehir Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi de ücretsiz destek sağladı.

Eğitim Hayatı Yeniden Başlıyor

Mariam'ın yaşadığı zorluklar nedeniyle okulunu bırakması üzerine, BAU International University Batumi devreye girdi ve genç kızın diş hekimi olma hayalini gerçekleştirmek için eğitim masraflarını üstleneceğini açıkladı.

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Altan Varol, operasyonun detaylarını şu sözlerle anlattı:

Hastanın 3 yaşındayken bir travma hikayesi oluyor. İki tane eklemi ankiloze oluyor ve kafa tabanına yapışıyor. Katı hiçbir şey yemiyordu. Küçük bir lokma yemesi bile yarım saat sürüyordu. Hep sıvı tüketiyordu. Dudak hareketleriyle konuşuyordu. Ağzının açılmaması acil bir durumda mortalite nedeni yani ölüm riski oluşturuyordu. Dolayısıyla bizim ilk hedefimiz ağzını açmaktı.

Ameliyatın ardından Mariam'ın hayatı tamamen değişti. Daha mutlu ve umutlu olan Mariam, artık diş hekimi olma hayalleri kuruyor. Annesi Natia Nutsubidze, kızının sağlığına kavuştuğu için sevinç gözyaşları döktüğünü belirtirken, kuzeni Lana Chkhobadze ise Mariam'ın ameliyat sonrası aynaya bakmaktan ve süslenmekten keyif aldığını söyledi.

Türkiye'nin Yardım Eli Umut Oldu

Mariam'ın hikayesi, Türkiye'nin uluslararası alanda sergilediği yardımseverliğin ve insan odaklı yaklaşımın güzel bir örneği oldu. Prof. Dr. Altan Varol'un ücretsiz ameliyatı ve Bahçeşehir Üniversitesi'nin eğitim desteği, Mariam'ın hayatına dokunarak ona yeni bir başlangıç fırsatı sundu.

Bu olay, Gürcistan medyasında geniş yankı uyandırdı ve Türkiye'ye olan sevgiyi daha da artırdı. Sosyal medya kullanıcıları, Prof. Dr. Varol'a teşekkürlerini ileterek, iki ülke arasındaki dostluğun önemini vurguladı.

Geleceğe Umutla Bakıyor

Mariam'ın Türkiye'de bulduğu şifa, sadece onun hayatını değiştirmekle kalmadı, aynı zamanda iki ülke arasındaki ilişkileri de güçlendirdi. Türkiye'nin yardım eli, Mariam'a umut oldu ve ona geleceğe daha güvenle bakma fırsatı verdi. Bu anlamlı hikaye, insanlığın ortak değerlerini ve dayanışmanın gücünü bir kez daha gözler önüne serdi.

İlgili Haberler