Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, haftalık basın toplantısında Gazze'deki vahim durumu gözler önüne serdi. Ghebreyesus, Gazze'ye uygulanan tam ablukanın insani krizi derinleştirdiğini, gıda ve ilaç girişinin engellendiğini vurguladı. Özellikle, geçen hafta Gazze'deki BM misyonlarının %75'inin reddedildiğini veya engellendiğini belirterek, bu durumun aileleri aç ve yetersiz beslenmiş bıraktığını, temiz su, barınak ve yeterli sağlık hizmetine erişimlerini engellediğini ifade etti. Bu durumun hastalık ve ölüm riskini artırdığına dikkat çekti.
Gazze'de Sağlık Sistemi Alarm Veriyor
Ghebreyesus, DSÖ'nün ateşkes sırasında Gazze'deki sağlık sistemini güçlendirmek ve depolarını doldurmak için tüm fırsatları değerlendirdiğini ancak 6 haftalık ablukanın ardından kaynakların tehlikeli derecede azaldığını ve 2 ila 4 hafta içinde tükeneceğini belirtti. 2 yaşın altındaki 60 bin çocuğu korumaya yetecek olan 180 bin doz aşının Gazze'ye girmesine izin verilmediğini, bu durumun yeni doğanlar ve küçük çocukları riske attığını söyledi.
Ateşkesin bozulmasından bu yana yaklaşık 400 bin kişinin tekrar yerinden edildiğini, gidecek güvenli bir yeri olmayan, 500 çocuk dahil yaklaşık 1500 kişinin öldürüldüğünü tahmin edildiğini aktaran Ghebreyesus, sağlık sisteminin yalnızca kısmen çalıştığını ve bunalmış durumda olduğunu vurguladı. Bu durum, Gazze'deki sağlık hizmetlerinin ne denli kritik bir durumda olduğunu açıkça ortaya koyuyor.
Uluslararası Topluma Çağrı
Ghebreyesus, Gazze'deki sağlık sistemine yönelik saldırıların sürdüğünü, Ekim 2023'ten bu yana 400'den fazla insani yardım çalışanının öldürüldüğünü hatırlattı. 23 Mart'ta İsrail ordusunun bir tıbbi ve acil durum konvoyuna saldırarak 15 sağlık ve insani yardım çalışanını öldürdüğünü belirtti. Güvenlik risklerine, erişim kısıtlamalarına ve azalan malzemelere rağmen DSÖ'nün Gazze'de kalmaya devam ettiğini ifade etti.
DSÖ ve ortaklarının dün Gazze'deki 18 hasta ile 29 refakatçinin Norveç, Malta, Lüksemburg ve Romanya'ya tıbbi tahliyesini gerçekleştirdiğini belirten Ghebreyesus, 10 binden fazla diğer hastanın hala tahliye edilmeyi beklediğinin altını çizdi. Ghebreyesus'un çağrıları şu şekildeydi:
- Yardım ablukasının acilen kaldırılması
- Sağlık hizmetlerinin korunması
- Gazze genelinde engelsiz insani erişimin sağlanması
- Günlük tıbbi tahliyelerin derhal yeniden başlatılması
- Gazze'de tutuklu bulunan rehinelerin serbest bırakılması
- Her şeyden önce ateşkes
DSÖ'nün bu açıklamaları, Gazze'deki insani krizin boyutunu ve aciliyetini bir kez daha gözler önüne seriyor. Uluslararası toplumun bu çağrılara kulak vererek Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması ve insani yardımın ulaştırılması için harekete geçmesi gerekiyor. Aksi takdirde, Gazze'de yaşanan trajedi daha da derinleşebilir.