25 Nisan 2025 Cuma

GDO'lu Mısır İddiası: Tekirdağ'da 17 Sanık Yargılanıyor!

Tekirdağ'da, Ukrayna ve Rusya'dan sahte analiz raporlarıyla genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) içeren mısır ithal ettikleri iddiasıyla yargılanan 17 sanığın davası devam etti. Tekirdağ 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, sanıklar suçlamaları reddederken, tanık ifadeleri dikkat çekti. Duruşma, bilirkişi raporunun beklenmesi için ertelendi.

GDO'lu Mısır Davasında Şok İddialar!

Duruşmaya, kamu görevlileri, gümrük müşavirleri ve iş insanlarının da aralarında bulunduğu tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde görevli şube müdürü P.A., mahkemede tanık olarak dinlendi. P.A., geçen yıl mayıs ayında kendi şubelerinde görevli olmayan bir kişinin işlem yaptığının tespiti üzerine savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. P.A., "Kendi şubelerinde çalışmayan H.Z'nin görevi olmadığı halde 6 işlem yaptığını belirledik. Daha sonra savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bakanlık müfettiş görevlendirdi" dedi.

Tanık olarak dinlenen İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışanı H.Z. ise, 2018 yılında ithalat işlemleri yapan birimden ayrıldığını söyledi. H.Z., sistemde işlem yapmadığını iddia ederek, "Ben şubeden ayrıldıktan sonra sisteme girmedim. Birisi sistemimi aktif hale getirerek işlemler yapmış" şeklinde konuştu. Aynı kurumda görevli tanık O.S. ise, sisteme yalnızca aktif kullanıcıların erişebileceğini belirterek, şubeden ayrılanların yetkilerinin iptal edildiğini ve işlem yapmalarının mümkün olmadığını ifade etti.

Sanıklar Suçlamaları Reddetti

Sanıklardan Tarım ve Orman Bakanlığı personeli F.C., tanıkların kendisini tanımalarına rağmen tanımıyormuş gibi beyanda bulunduklarını savunarak, tanıkların ifadelerinde çelişki olduğunu iddia etti. F.C., "Tanıkların yaşanan olayı manipüle etmeye çalıştığını" iddia ederek suçlamaları reddetti. Diğer sanıklar da üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmediklerini beyan etti.

Duruşma Ertelendi

Mahkeme heyeti, bilirkişi raporunun beklenmesine karar vererek duruşmayı 5 Eylül'e erteledi. Sanıklar hakkında, "Resmi belgede sahtecilik", "Biyogüvenlik Kanunu'na muhalefet", "İthali kanun gereği yasak olan eşyayı ülkeye sokmak" ve "Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak gıdalar üretmek" suçlamalarıyla 5 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında geçen yıl mayıs ayında sahte belgelerle Rusya ve Ukrayna'dan GDO'lu mısır ithal ettikleri ileri sürülen 17 kişi gözaltına alınmış, şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Davanın sonucu, Türkiye'deki GDO'lu ürün ithalatı konusundaki tartışmaları daha da alevlendirecek gibi görünüyor. Bilirkişi raporunun ne yönde olacağı ve mahkemenin vereceği karar merakla bekleniyor. Bu dava, gıda güvenliği ve tüketici sağlığı açısından büyük önem taşıyor.

İlgili Haberler