22 Nisan 2025 Salı

Parkinson'a Beyin Pili Umudu: 10 Yıllık Mücadelede Yüzde 70 İyileşme!

Halk arasında "yaşlılık hastalığı" olarak bilinen Parkinson, birçok insanın yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. 10 yıldır Parkinson ile mücadele eden Mamure Sezgin, beyin pili ameliyatı sayesinde %70'e varan bir iyileşme gösterdi. Bu umut verici gelişme, Parkinson hastaları için yeni bir dönemin başlangıcı olabilir.

Parkinson Hastalığı ve Mamure Hanım'ın Mücadelesi

İstanbul'da yaşayan 77 yaşındaki Mamure Sezgin, 10 yıl önce eşini kaybettikten sonra hayatında önemli değişiklikler yaşamaya başladı. İlk başlarda denge problemleri ve uykusuzluk çeken Sezgin, zamanla gündelik işlerini yapmakta zorlanmaya başladı. Yürüyemeyen, hareket etmekte güçlük çeken, konuşmakta zorlanan ve elleriyle hiçbir şey yapamayan Sezgin'e, Parkinson teşhisi konuldu.

Uzun yıllar ilaç tedavisi gören Sezgin'in durumu, zamanla daha da kötüleşti. "Bir domatesi bile kesemez hale geldim" diyen Sezgin, son çare olarak beyin pili ameliyatı olmaya karar verdi. Ameliyat sonrası %70'e varan bir iyileşme gösteren Sezgin, taburcu edildikten sonra mutfağına dönmeyi iple çekiyor.

Sezgin, hastalık nedeniyle yaşadığı zorlukları şu sözlerle ifade ediyor:

"Hastalığım nedeniyle çok beceriksizleşmiştim. Öylece kalıyordum. Uğraşırken kendimden utanıyordum. Domatesi bir tuhaf kesiyordum. Bir iş yapıyorum ama çok tuhaf yapıyorum. Düzgün konuşamıyordum, yemek yiyemiyordum. O ufak işler iyice büyüdü ve hiçbir iş yapamaz hale geldim. Daha önce ilaç kullanıyordum ama sonbahardan sonra o da etki etmemeye başladı. Yürüyemez haldeydim, hiç yürüyemiyordum. Kendimi çok kötü hissediyordum."

Yıllardır gördüğü tedaviden bıktığını ve bu nedenle son çareyi beyin pili ameliyatında gördüğünü belirten Sezgin, şimdi elini ve ayağını daha rahat oynatabildiğini söylüyor.

Beyin Pili Ameliyatı: Parkinson Hastaları İçin Umut Işığı

Liv Hospital Ulus Hastanesi'nde görev yapan beyin ve sinir cerrahı Doç. Dr. Muhittin Emre Altunrende, Mamure Sezgin'in durumu hakkında şu bilgileri veriyor:

Sezgin'in hareket etmede, yürümede, konuşmada zorlanma ve aşırı terleme şikayetleriyle kendilerine başvurduğunu dile getiren Altunrende, zaman içinde hastanın ilaç tedavisine dirençli hale geldiğine dikkat çekiyor. Altunrende, "Ameliyattan çok kısa bir süre geçti. Şu anda bile yüzde 70'lere varan bir iyileşme hali oldu" diyor.

Altunrende, Parkinson'un en yaygın nörodejeneratif hastalıklardan biri olduğunu ifade ederek, tedavi sürecini şu şekilde açıklıyor:

  • İlk olarak nöroloji tarafından ilaç tedavisi başlanıyor.
  • Hastanın yaşına ve sosyoekonomik durumuna göre ilaç tercihi yapılıyor.
  • Hastalık ilerleyici olduğu için ilaçların hem miktar hem de sık kullanımı artabiliyor.
  • Bir süre sonra hastalarda tedaviye dirençli bir hale geliniyor.
  • Bu durumda beyin cerrahları devreye girip derin beyin stimülasyonu ameliyatları gerçekleştiriyor.

Parkinson Tedavisinde Gelinen Son Nokta

Doç. Dr. Muhittin Emre Altunrende, Parkinson tedavisinde gelinen son noktayı şu sözlerle özetliyor:

"Parkinson tedavisi artık gelişti ve oturdu diyebiliriz ve gelişmeye de daha açık, birçok çalışmanın yapıldığı bir alan. İnsanların yaşam ömrü uzadıkça bu gibi hastalıkların ortaya çıkması da daha sık gördüğümüz bir durum."

Mamure Sezgin'in yaşadığı bu olumlu deneyim, Parkinson hastaları için umut verici bir örnek teşkil ediyor. Beyin pili ameliyatı, ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabiliyor. Parkinson tedavisindeki gelişmeler, bu hastalıkla mücadele eden bireylerin hayatlarına yeni bir soluk getirebilir.

İlgili Haberler