Karabük Samail Köyü yakınlarında bulunan Asar Kalesi kitabesi günümüze ulaşamadığı için ne zaman yapıldığına dair bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak kalenin çevresinde yer alan mezar taşlarının üzerinde Yunanca ve Latince yazıtların bulunduğu yerde, Roma dönemine ve Bizans dönemine ait olduğu sanılmaktadır. Gittiğim en güzel yerlerden biriydi
Türkiye. Yükseklik korkusu olanlara asla tavsiye etmem çünkü kanyonları ile ünlü Karabük'ün en güzel kanyonlarından biri olan Tokatlı Kanyon üzerine inşa edilmiş cam terasın üzerinde duruyorsunuz. Sadece 3 liraya yaşayacağınız duygu aslında tarif edilemez … Kanyon ayaklarınızın altındayken ne hissedeceğinizi size söylemeyeceğim. söyleyecek bir ihtişamı var. 18. yüzyılda Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Glass Terrace'a gittiğinizde bu kemeri de ziyaret etmelisiniz. Fotoğrafta da görüldüğü gibi üzerinde durmak artık mümkün değil; ama hayranlık uyandıran resimleri bile indirmeniz yeterli …
Binlerce yılda oluşan sarkıtların her köşesi, Türkiye'deki mağaralardan biri olan Karabük'e değer. Toplam uzunluğu 6 km'den fazla olan mağara, şimdiye kadar aydınlatılan ve ziyarete açılan kısmı yaklaşık 400 metre uzunluğundadır. 3 katlı mağarada bir yeraltı nehri ve 15 metrelik bir şelale ve zemin katta birkaç göl vardır. Ancak bu bölümler ziyaretçilere açık değildir. Yapım tarihi bilinmeyen Taş Köprü, Safranbolu'nun doğusunda, Konarı Köyü'nün kuzeyinde yer almaktadır. Anadolu'nun birçok yerinde karşılaşabileceğiniz en uzun taş köprülerden biridir. Osmanlı döneminden kalma bir hamam olan Bulak Hamamı'nın tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte 1780 yılında olduğu tahmin edilmektedir. Karabük'ün merkezinde yer alan hamam görülmeye değer yerlerden biridir. Yayım adında ev yapımı bir makarna. Üzerine kıyma, ceviz, ceviz ve yoğurt ilave edilerek hazırlanır. Ayrıca, ısıtılmış tereyağı serpilir … yemek için seninle uyu!
Peki Karabük desek dünyaca ünlü Safranbolu evlerini geçemeyiz! Evlerin görüntülerinin yanı sıra hikayeleri de oldukça ilgi çekicidir. Örneğin eski evlerde kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı tasarlanmış 2 adet kapı tokmağı bulunmaktadır. Biri daha derin bir ses çıkarırken diğeri daha ince. Çünkü evde erkek yokken bir erkek gelirse kadın kapıyı açmadan avludaki pencereden konuşabilir … Oradan yaşlı bir kara insanı bulup dinlemenizi şiddetle tavsiye ederim. hikayeler!
Safranbolu'nun en meşhur hanı desek yalan olmaz! 1645 yılında Kazasker Hüseyin Efendi tarafından yaptırılan han olarak bilinir. Asıl adı Hüseyin olmasına rağmen, zamanında Cinci Hoca olarak bilinen Hüseyin Efendi nedeniyle Cinci Han olarak anılır. Eski çarşıda kervansarayın en üst katından Safranbolu izlemek de mümkün. Cinci Han'ın hemen karşısında Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştır. Gerçekten görülmeye değer yerlerden biri ve hala hizmet veriyor.
Safranbolu'nun en büyük camisi ile tanışın! 1661-1662'de Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Caminin mimarisi, genel cami mimarisinden alıştığımız hatlardan biraz farklı. Bu fark, özellikle miğfer şeklindeki kubbesinde ve kubbe içindeki süslemelerde belirgindir. Köprülü Mehmet Paşa Camii'nin avlusunda bulunan güneş saatinin 19. yüzyılın ortalarında yapıldığı sanılmaktadır. Saatlerin başlarını gösteren çizgiler biraz daha uzundur ve bir okla biter. Aralarındaki "on" dakikalık zaman dilimlerini gösteren çizgiler kısadır. Rakamlar Arapça yazılmıştır. Bu güneş saatinin kış, yaz ve ilkbahar, sonbahar dönemlerini gösteren eğrileri veya çizgileri olmadığı için "basit tip yatay güneş saati" grubunda olduğu söylenir.
"Yağmur duası" ve "Hıdırellez" için kutlama alanı olarak kullanılan Hıdırlık Tepesi, günümüzde bir türbe ve anıt. mezar olarak karşımıza çıkmaktadır. Safranbolu'yu kuşbakışı görebileceğiniz tepede, manzara eşliğinde tarihin oluşumuna şahit olabilirsiniz.
Ülker olarak "Önce Benim Ülkem, Sonra Ülker" ilkesiyle "Güzel Ülkem İçin Doğa Bize Güveniyor" diyoruz ve sürdürülebilirliği önemsiyoruz!
# GüzelÜlkem #Kasaya Git