Yeni bir çalışmada bilim adamları, kırmızı dev Betelgeuse'nin gezegenimize daha yakın ve boyut olarak daha küçük olduğunu hesapladılar. Çalışma ayrıca yıldızın yakın zamanda süpernovaya dönüşmeyeceğinden de bahsediyor.
Daha önce Dünya'dan 640 ışıkyılı uzaklıkta olduğu tahmin edilen kırmızı dev Betelgeuse, gökyüzündeki tüm yıldızların en tuhafı olarak biliniyor. Sonunda bir süpernova patlamasında ölmesi bekleniyor, ancak bu 100.000 yıl uzakta olabilir. Bilim adamları, 2019'un sonundan beri solmaya başladığından beri yıldızı yakından takip ediyorlar. Betelgeuse'nin parlaklığındaki bu azalma, yıldızın bir süpernova patlamasına yakın olduğu spekülasyonlarına yol açtı. Daha sonraki yeni çalışmalarda, ilk koyulaşmanın bir toz bulutu ile ilişkili olduğu, ikinci ve daha küçük kararmanın ise muhtemelen dev yıldızdaki titreşimleri tetikleyen basınç dalgaları nedeniyle meydana geldiği bildirildi.
Betelgeuse neden kararıyor?
Konuyla ilgili konuşan Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Meridith Joyce, "Normalde gökyüzündeki en parlak yıldızlardan biridir, ancak Betelgeuse'un parlaklığında 2019'un sonlarından bu yana iki damla gördük" dedi. Bu, yıldızın patlamak üzere olabileceğine dair spekülasyonlara yol açarken, yeni çalışma farklı bir açıklama sunuyor. Hidrodinamik ve sismik modelleme kullanan araştırmacılar, basınç dalgalarının Betelgeuse'un titremesine neden olduğunu doğruladılar. Aynı zamanda, çalışmanın ortak yazarı Dr. Shing-Chi Leung, Betelgeuse'un titreşmesine neden olan şeyin basınç dalgaları – esasen ses dalgaları – olduğunun doğrulandığını söyledi.
Meredith Joyce, yıldızın şu anda çekirdeğinde helyum yaktığını, bu yüzden bir süpernovaya yakın olmadığını söylüyor. Joyce ayrıca yaklaşık 100.000 yıl içinde olası bir süpernova patlamasının meydana gelebileceğinin altını çizdi.
Daha küçük ve düşünüldüğünden daha yakın:Projedeki başka bir araştırmacı, Betelgeuse'un fiziksel boyutunun bir gizem olduğunu, önceki çalışmaların Jüpiter'in yörüngesinden daha büyük olduğunu söyledi. Araştırma, Betelgeuse'un boyutunun daha önce düşünüldüğü kadar büyük olmadığını ve yarıçapının düşünülenin sadece üçte ikisi olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar ayrıca yıldızın Dünya'ya olan mesafesini yeniden boyutlandırarak hesaplayabildiler.