Erzurum'da viral RNA izolasyon kitlerinin desteğiyle geliştirilen projelerle oluşturulan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Kovid-19 tanısı koyma süresini 10 dakikanın altına indirerek işlem süresinden tasarruf edecek.
Atatürk Üniversitesi Teknokent yerleşkesinde görev yapan Erzurum Teknik Üniversitesi (ETU) 3 akademisyen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı TÜBİTAK ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle 2018 yılında "EcoTech Biyoteknoloji" adlı bir şirket kurdu. ). Firma ile 50'ye yakın ürün üreten akademisyenler, birçok ülkede olduğu gibi yurt içinde de 50'den fazla üniversite sattı.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinin başlamasıyla harekete geçen akademisyenler, "Kovid-19 ETÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Ömer Faruk Karataş teşhisi için Viral RNA kiti üzerinde çalışmalara başladıklarını söyledi. Viral RNA izolasyon kiti geliştiren ve son zamanlarda bu kitin satışını gerçekleştireceklerini söyledi.
Geleceğe yurtiçi ve yurtdışından gelen taleplere cevap vereceklerini belirten Karataş, "TÜBİTAK ile birlikte başvurduk. Kovid-19 süreci ve 'Viral RNA izolasyon kiti üretimi ve Kovid-19 teşhisi için kapasite artışı' adlı projemiz için destek aldı. Şu anda bu teşhis için kullanılacak kiti üretmek için çalışıyoruz. Yurt içi ve yurt dışından gelen taleplere cevap verebilmek ve çok yakında kit üretimine başlayabilmek için çalışmaları çok hızlı bir şekilde tamamlayacağız ”dedi. Dedi.
Kit sayesinde Kovid-19'un teşhis süresi kısalacak
Karataş, üzerinde çalıştıkları kitlerdeki izolasyon işlemlerinin az olduğunu söyledi Dikkat çeken Karataş, "Kovid-19 teşhisi temelde PCR bazlı kitler ile yapılmaktadır. Şu anda satışını yaptığımız RNA izolasyon kitimiz yaygın olarak kullanılmaktadır. RNA'yı farklı örneklerden izole edin Kovid-19 teşhisi için bu kiti viral RNA izolasyonu yapacak şekilde yeniden tasarladığımızda, işlem süresi 10 dakikanın altına düşecek ve tanı süresi önemli ölçüde kısalacak, katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Yaklaşık yarım saat süren izolasyon süresini 10 dakikanın altına düşürerek hastalık için önemli olan tanı süresini kısaltmak. Bu kitin hızının yanı sıra çok yüksek bir verime sahip olduğunu düşünüyoruz. "
Yapılan çalışmalarda büyük başarılar elde ettiklerini ifade eden Karataş, sözlerine şöyle devam etti:
"Yukarıda başarı oranına ulaşacağımızı söyleyebilirim. Bu kit ve daha birçok ürün için ilk olarak yurt dışından talepler aldık ve umuyoruz. İç piyasadan da talepler alacağımız için bu projeye sadece Kovid-19'a özel bakmıyoruz çünkü ürettiğimiz ürünlerin kalitesi ne kadar yüksek olursa, taleplerinin de o kadar artacağını biliyoruz, bu yüzden gayret gösteriyoruz. Ar-Ge çalışmalarımıza yenilikçi ve kaliteli ürünler üretme odağı ile devam ediyoruz. "Daha önce ürettikleri çeşitli ürünleri sattıklarını belirten Karataş," Daha önce ürettiğimiz ürünleri birçok üniversiteye sattık ve onlardan olumlu geri dönüşler aldık. Çok uygun fiyatına rağmen yurt dışından ithal edilen ürünlere göre çok kaliteli bir ürün olduğu yönünde geri dönüşler aldık.Dia'da kullanılabilen Viral RNA izolasyon kitini düşünüyoruz. Kovid-19 gnosis, yüksek kaliteli ürünü ile takdir edilecektir. "