1810 yılında bilim adamı Seth Chandler tarafından keşfedilen ve bu nedenle onun adını taşıyan yalpalama, kendi etrafında dönen vücut tamamen küresel olmadığında meydana gelir. Bu durum gezegenin dönüşünü etkilemekte ve hızını kaybettikçe sallanan bir tepe gibi hareket etmesine neden olmaktadır. Amerikan Jeofizik Birliği Eos'un haber bloguna göre, Kızıl Gezegen hareketini inceleyen bilim adamları belli bir döngüde. bir santimetre sallandığını gösterdi. Bulgular, gezegenin kutuplarının her 207 günde bir dönme ekseninden yaklaşık 10 santimetre uzağa hareket ettiğini ortaya çıkardı.
Makalenin yazarları araştırmanın detaylarını şu şekilde açıklamıştır:
Chandler yalpalamasının tespiti, sallanmanın meydana geldiği döneme yakın mantodaki enerji dağılımını anlamamızı sağlayacaktır. insanlar bu yalpalığın kökenini tam olarak anlamıyorlar, ancak teoride zamanla azalması gerektiğini düşünüyorlar. Öte yandan, Dünya'da kalın bir okyanus ve atmosfer tabakası vardır. Okyanus tabanındaki ve atmosferdeki basınç dalgalanmaları nedeniyle söz konusu hareket hala devam ediyor ve sonsuza kadar süreceği düşünülüyor. Çünkü Mars, Dünya'da bu özelliklere sahip değil. Mars'ta tespit edilen yalpalama Dünya'dakinden çok daha hafif olsa da, gezegende bu yalpalığın devam etmesine neden olacak mobil yüzey okyanusu yoktur. Öte yandan, Dünya'nınkinden daha ince olmasına rağmen, Mars'ın da bir atmosferi var. Ve uzmanlar bu atmosferdeki baskının yalpalamaya devam ettiğinden şüpheleniyorlar. Hareketin bir vadede ortadan kalkması da mümkün ama ne zaman olacağını söylemek zor.
Araştırma ekibine dahil olmayan Kaliforniya Üniversitesi, Santa Cruz'dan gezegen bilimci Francis Nimmo, bulgulara şu şekilde yorum yapıyor:
"Bunu tespit edebilmeleri çok şaşırtıcı. Büyük bir veri tabanıyla neler yapabileceğinizi kanıtlıyor."