11 Nisan 2025 Cuma

Kalp Gribi Alarmı! Solunum Yolu Enfeksiyonu Geçirenler Dikkat!

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Kaya, son günlerde artan kalp gribi vakalarına dikkat çekerek, özellikle solunum yolu enfeksiyonu geçirenlerin risk altında olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Kaya, kalp gribinin belirtileri, risk faktörleri ve korunma yolları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kalp Gribi Nedir?

Prof. Dr. Kaya, kalp gribini, üst solunum yolu enfeksiyonları sonrası gelişen kalp kası enflamasyonu olarak tanımladı. Özellikle Kovid-19 vakalarının ardından kalp gribi tanısı ve takibinde artış gözlemlendiğini belirten Kaya, hastaların çoğunun solunum yolu enfeksiyonlarının ardından belirli şikayetlerle kliniklere başvurduğunu ifade etti.

Kalp gribinin belirtileri arasında şunlar yer alıyor:

  • Göğüste batma, yanma, baskı
  • Nefes darlığı
  • Özellikle sırt üstü yatarken artan baskı
  • Keskin göğüs ağrısı
  • Çarpıntı

Prof. Dr. Kaya, kalp gribinin her yaş grubunda görülebildiğini ancak 20 ila 50 yaş arasındaki erkeklerde daha sık gözlemlendiğini belirtti.

Kalp Gribi Neden Tehlikeli?

Prof. Dr. Kaya, kalp gribinin ciddiye alınması gereken bir rahatsızlık olduğunu vurgulayarak, "Son günlerde genç ölümler gündemimizi meşgul ediyor. Bunların tabii ki büyük bir kısmının kalp krizi olduğunu düşünmekteyiz. Ancak bunların bir kısmının da miyokardite (kalp gribi) bağlı olabileceğini düşünüyoruz." dedi.

Prof. Dr. Kaya, hastaların yüzde 70-80'inin çok şikayet vermeden kendiliğinden iyileşirken, yüzde 20-25'lik bir grubun doktora başvurduğunu, nadir durumlarda ise kalp yetmezliği ve ciddi ritim bozuklukları sonucu ölümle sonuçlanabileceğini belirtti.

Dünya çapında yapılan bir araştırmaya göre, geçen yıl yaklaşık 2 milyon kişiye kalp gribi tanısı konulduğunu belirten Kaya, 1500 kişiye yapılan otopsi sonucunda tüm vakaların yalnız yüzde 1'lik kısmının kalp gribi nedeniyle öldüğünün belirlendiğini söyledi.

Kalp Gribinden Korunma Yolları

Prof. Dr. Kaya, özellikle solunum yolu enfeksiyonları sonrasında bu şekilde şikayetleri olan hastalara kardiyoloji muayeneleri önerdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

Miyokardit tanısı alan ve bu tanıyla takip edilen kişilere öneriler:

  • Bağışıklık sistemlerini güçlü tutmaları
  • Sigara, alkol gibi sağlığı bozan faktörlerden uzak durmaları
  • Sonraki üst solunum yolu enfeksiyonlarında kendilerini dinlemeleri
  • Bu şikayetlerle tekrar kalp gribi olabileceklerden doktora başvurmaları

Prof. Dr. Kaya, kalp gribinin grip gibi tekrarlayabildiğini, miyokardit olan hastalarının yüzde 15 ila 30'unun tekrar kalp gribi olabileceğini de sözlerine ekledi.

Kalp gribi, özellikle solunum yolu enfeksiyonu geçirenler için ciddi bir risk oluşturuyor. Belirtileri ciddiye alarak vakit kaybetmeden bir kardiyoloji uzmanına başvurmak, erken teşhis ve tedavi açısından hayati önem taşıyor. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinerek bağışıklık sisteminizi güçlendirmek de kalp gribinden korunmanın önemli bir yolu.

İlgili Haberler