
Trump'tan Erdoğan'ın Çağrısına Şaşırtan Yanıt! Türkiye'de mi Görüşecekler?
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt'in açıklamaları gündeme bomba gibi düştü! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i Türkiye'de bir araya getirme önerisine Trump'tan beklenmedik bir yanıt geldi. Leavitt, "Başkan, eğer böyle bir durum söz konusu olursa buna açık olduğunu söyledi," diyerek herkesi şaşırttı.
Türkiye Barış Zirvesine Ev Sahipliği Yapabilir mi?
Leavitt, Trump'ın bu konudaki düşüncelerini şu sözlerle aktardı: "Başkan, her iki liderin ve her iki tarafın da masaya birlikte oturmasını istiyor." Bu açıklama, Türkiye'nin olası bir barış zirvesine ev sahipliği yapabileceği yönündeki umutları artırdı. Trump'ın, Erdoğan'ın bu teklifini desteklemesi, liderler düzeyinde bir görüşmenin barış sürecine önemli katkılar sağlayabileceğine olan inancını gösteriyor.
Rusya ile Ukrayna arasında İstanbul'da yeniden başlayan görüşmelere de değinen Leavitt, "Bugün Başkan Trump'ın çağrısıyla tarafların masaya geldiğini gördük. Bu savaş, müzakere masasında sonlanmalı. Başkan, bunu hem kamuoyuna açık hem de özel olarak iki tarafa da çok net bir şekilde ifade etti," dedi. Bu sözler, Trump'ın diplomatik çabalara verdiği önemi vurguluyor.
Ukrayna'nın Rusya'daki hava üslerine düzenlediği saldırılara da değinen Leavitt, "Başkan'ın tepkisi netti. Çok fazla insan öldü. Bu savaşın her iki taraf için de acımasız geçtiğini düşünüyor ve artık sona ermesi gerektiğine inanıyor," ifadelerini kullandı. Bu açıklamalar, Trump'ın savaşın bir an önce sona ermesi gerektiğine olan inancını açıkça ortaya koyuyor.
Trump'tan Avrupa Birliği'ne Gözdağı mı?
Avrupa Birliği (AB) ile yürütülen ticaret müzakerelerine ilişkin sorulara da yanıt veren Karoline Leavitt, Trump yönetiminin uyguladığı gümrük vergisi baskısının sonuç verdiğini belirtti. "Avrupa Birliği, Başkan Trump'ın tehdidi sayesinde masaya oturdu. Şimdi heyetimizle iyi niyetli bir şekilde müzakere yürütüyorlar. Bu nedenle, tarafların bir anlaşmaya varacağından umutluyuz," dedi. Bu sözler, Trump'ın ekonomik baskı yöntemlerini diplomaside nasıl kullandığını gösteriyor.
Sözcü Leavitt, ayrıca ABD'nin yalnızca AB değil, dünyadaki birçok ülkeyle "adil ticaret anlaşmaları" yapma hedefinde olduğunu ve bu yönde müzakerelerin sürdüğünü ifade etti. Bu açıklamalar, Trump'ın ticaret politikalarında kararlı olduğunu ve ABD'nin çıkarlarını korumaya odaklandığını gösteriyor.
Başkan Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında planlanan görüşmeye de değinen Leavitt, "İki liderin bu hafta görüşeceğini teyit edebilirim. Her zaman olduğu gibi, böyle görüşmeler dikkatle planlanır. Başkan Trump, bu diyaloğun hem Çin'le ilişkiler hem de küresel istikrar için önemli olduğuna inanıyor," dedi. Bu görüşmenin, küresel siyaset açısından kritik bir öneme sahip olduğu belirtiliyor.
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt'in açıklamaları, hem Türkiye'nin olası bir barış zirvesine ev sahipliği yapabileceği umudunu artırdı hem de Trump'ın dış politika stratejilerine ışık tuttu. Trump'ın Erdoğan'ın çağrısına olumlu yanıt vermesi, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin geleceği açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.