Depremde 150 Can Alan Müteahhitten Şok Talep! Yakalama Kararı Kalksın Mı?
Son Dakika

Depremde 150 Can Alan Müteahhitten Şok Talep! Yakalama Kararı Kalksın Mı?


10 June 20255 dk okuma9 görüntülenmeSon güncelleme: 12 June 2025

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük yıkım yaşayan Palmiye Sitesi'nin müteahhidi Hacı Mehmet Ersoy, hakkında çıkarılan yakalama kararının kaldırılması için mahkemeye başvurdu. 150 kişinin hayatını kaybettiği facianın ardından firar eden Ersoy'un bu talebi, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Peki, Ersoy'un dilekçesinde neler yer alıyor? Mahkeme bu talebe nasıl bir yanıt verecek? İşte detaylar...

Palmiye Sitesi Faciası ve Müteahhit Ersoy'un Tutuklanma Süreci

Kahramanmaraş'ta Şehit Abdullah Çavuş Mahallesi'nde bulunan Palmiye Sitesi, 6 Şubat depreminde yerle bir olmuş, 150 kişi hayatını kaybetmiş ve 16 kişi yaralanmıştı. Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında müteahhit Hacı Mehmet Ersoy hakkında dava açılmıştı. Kahramanmaraş 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Ersoy, 26 Aralık 2024'te tutuklanmıştı. Ancak, 21 gün sonra Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nin verdiği 'kocama hali' raporu gerekçe gösterilerek 17 Ocak'ta tahliye edilmişti. Tahliye kararına yapılan itiraz üzerine Kahramanmaraş 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, sağlık raporunu ve Ersoy'un SEGBİS kayıtlarını inceleyerek, Ersoy'un beyanlarında herhangi bir oryantasyon bozukluğu tespit etmedi. Bu nedenle, raporun Adli Tıp Kurumu tarafından onaylanmadığı gerekçesiyle 29 Ocak'ta Ersoy hakkında yeniden yakalama kararı çıkarıldı.

Firari Müteahhitten Şaşırtan Talep: Yakalama Kararı Kaldırılsın!

Yakalama kararının ardından kolluk kuvvetleri Ersoy'u adresinde bulamadı. Aradan geçen zaman zarfında yakalanamayan Ersoy, avukatı aracılığıyla Kahramanmaraş 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne bir dilekçe sunarak hakkında çıkarılan yakalama kararının kaldırılmasını talep etti. Ersoy, dilekçesinde Adalet Bakanlığı'nın 2 Ocak 2023 tarihli genelgesine atıfta bulunarak, yargılaması devam eden bir tutuklu için sağlık kurulu raporunun Adli Tıp Kurumu tarafından onaylanmasına gerek olmadığını savundu. Dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:
  • "İlgili genelgeden de açıkça anlaşılacağı üzere yargılaması devam eden bir tutuklu için sağlık kurulu raporunun Adli Tıp Kurumu tarafından onaylanmasına gerek yoktur."
  • "Yerelde bulunan tam teşekküllü bir devlet hastanesinin cezaevi şartlarında hayatını idame ettiremeyeceğine karar verdiği bir tutuklunun, yargılaması bitmiş bir hükümlüye uygulanabilecek şartlarda değerlendirilmesi hukuka aykırıdır."
  • "Yakalama kararının mahkemece uygun görülecek bir adli kontrol tedbiri uygulanmak suretiyle kaldırılmasına; eğer ki bu talebimiz kabul görmeyecek ise sanığın tedavisinin yapıldığı ve raporunun düzenlendiği ilgili hastaneden tedavi evrakları asıllarının dosyaya celp edilip, hazırlanan raporun Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek değerlendirmesinin yaptırılmasına karar verilmesini arz ve talep ederiz."

Davanın Seyri ve Beklentiler

Palmiye Sitesi faciasıyla ilgili davada, tutuklu müteahhit Ali Babaoğlu, firari müteahhit Hacı Mehmet Ersoy ve tutuksuz jeoloji mühendisi Ömer Tarakçıoğlu 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Davanın 4'üncü duruşması 12 Haziran'da Kahramanmaraş 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Mahkemenin, Ersoy'un yakalama kararının kaldırılması talebine nasıl bir yanıt vereceği merakla bekleniyor. Bu talep, depremde yakınlarını kaybeden ailelerin tepkisine yol açarken, adalet arayışları da devam ediyor.