İpek Elif Atayman'a Cezaevinde İşkence Mi? Ranzaya Alındı!
Son Dakika

İpek Elif Atayman'a Cezaevinde İşkence Mi? Ranzaya Alındı!


11 June 20255 dk okuma12 görüntülenmeSon güncelleme: 17 June 2025

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Medya A.Ş.'nin eski Genel Müdürü İpek Elif Atayman'ın cezaevinde yaşadığı zorlu koşullar kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. 19 Mart'tan beri tutuklu bulunan ve Afyonkarahisar Kapalı Cezaevi'ne sevk edilen Atayman, hücre cezası, kelepçeli sevkiyat ve yerde yatırılma gibi uygulamalara maruz kaldığını dile getirmişti. Adalet Bakanlığı'nın devreye girmesiyle Atayman'ın ranzaya alındığı öğrenildi.

İpek Elif Atayman'ın Cezaevi İtirafı

İpek Elif Atayman, cezaevinde yaşadıklarını çarpıcı ifadelerle anlattı. 72 gün boyunca hücre cezası çektiğini belirten Atayman, ardından 5 gün koğuşta kaldıktan sonra Afyon'a sevk edildiğini söyledi. Sevk sırasında kendisine yapılan muameleyi ise şu sözlerle aktardı:

Sadece bir parça ekmekle, 7,5 saat boyunca bilekleri kelepçeli şekilde, bir metrekarelik zırhlı kabin içinde Afyon’a sevk edildim. Bileklerim kelepçeden mor. Burada yerde yatıyorum. Eşyam çöp torbasında. Haftada sadece bir kez, 10 dakikalık görüşme hakkım var.

Atayman, bu durumun bir yargılama değil, açık bir cezalandırma olduğunu vurgulayarak Adalet Bakanı'na seslendi:

Sayın Adalet Bakanı, 'Tutuklular devletimize emanettir' diyordunuz; böyle mi sahip çıkılıyor? Bu fiziki ve psikolojik şiddete, bu işkenceye son verin.

Adalet Bakanlığı Harekete Geçti

İpek Elif Atayman'ın feryadının ardından Adalet Bakanlığı harekete geçti. Bakan Tunç, Atayman'ın Silivri'den Afyon cezaevine naklinde yerde yatırılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek yetkilileri uyardı. Bu uyarının ardından Atayman'ın ranzaya alındığı bildirildi.

Cezaevlerindeki yaşam koşulları, insan hakları açısından her zaman hassas bir konu olmuştur. Bir tutuklunun, özellikle de İpek Elif Atayman gibi kamuoyunun yakından tanıdığı bir ismin yaşadığı zorluklar, bu konudaki tartışmaları yeniden alevlendirdi. Umarız bu olay, cezaevlerindeki koşulların iyileştirilmesi ve tutuklu haklarının korunması adına bir farkındalık yaratır.