Salgının vurduğu 2020 yılının üçüncü çeyreğinde teknoloji şirketleri büyümeye devam etti. Kullanıcıların elektronik cihazlara ve çevrimiçi platformlara daha fazla odaklanması, teknoloji şirketlerinin kullanıcı sayısı ve gelirini olumlu yönde etkiledi.
Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını kapsayan 2020 yılının üçüncü çeyreğinin sona ermesiyle birlikte şirketler üçüncü çeyrek bilançolarını açıkladı. Pandemi birçok sektörü ekonomik açıdan olumsuz etkilerken, teknoloji şirketleri, kullanıcıların dijitale yönelik daha yoğun talep göstermesiyle daha hızlı bir büyüme yaşadı. Şirketin faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52 artarak 10,9 milyar dolara ulaştı. Bu artışta Smasung'un akıllı telefon segmentindeki yüzde 50 büyümesi önemli bir paya sahip oldu. Apple ise 2019'un üçüncü çeyreğindekiyle hemen hemen aynı tabloyu çizdi. Bu dönemde şirketin geliri yüzde 1 artarak 64,7 milyar dolara çıktı. Artan maliyetler nedeniyle Apple'ın işletme karı 2019'un üçüncü çeyreğine göre yüzde 7,4 azalarak 12,7 milyar dolara geriledi. iPad satışları yüzde 45,9 arttı, Mac satışları yüzde 29,2 artarken, iPhone satışları yüzde 20,7 azaldı. Netflix üçüncü çeyrekte 2,2 milyon abone kazanarak toplam 195,2 milyon aboneye ulaştı. Netflix abonelerinin büyüme oranı düşerken, analistler dördüncü çeyrek için 6 milyon yeni abone tahmin ediyor. Spotify ise bu dönemde 6 milyon yeni ücretli abone kazanarak toplam ücretli abone sayısını 144 milyona çıkardı. Abone artışındaki tahminlerin ötesinde, Spotify, ücretsiz aboneler dahil toplam abone sayısında yüzde 29 artış yaşayarak 320 milyon aboneye ulaştı. Ancak abone sayısındaki artışa rağmen Spotify, 40 milyon Euro işletme zararı bildirdi.
Salgın nedeniyle e-ticaret sektöründeki büyümeden en iyi şekilde yararlanan firmalardan biri de Amazon oldu. Amazon, üçüncü çeyrekte gelirini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 artırarak 96,1 milyar dolar gelir elde etti. Şirket böylece 2,1 milyar dolarlık net karını 6,3 milyar dolara çıkarmayı başardı. Dünyanın en değerli beş şirketi arasında yer alan Alphabet ve Microsoft da büyüyen şirketler oluyor. Alphabet, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artışla 46,2 milyar dolar gelir elde etti. Ancak net karı yüzde 59 artarak 11,2 milyar dolara ulaştı. Microsoft ise yüzde 12 artarak 37,2 milyar dolar gelir ve 13,9 milyar dolar kar elde etti. Sosyal medya devleri de bu büyümeden yararlanan şirketler arasında yer aldı. Twitter 187 milyon kullanıcıya ulaşarak günlük aktif kullanıcı sayısını 2019'un aynı dönemine göre yüzde 29 artırdı. Ayrıca şirketin geliri yüzde 14 artarak 936 milyar dolara ulaştı. Ancak net karı yüzde 22 düşüşle 28,6 milyon dolara geriledi. Bir sosyal medya platformu olmanın ötesine geçmeyi başaran Facebook, günlük kullanıcı sayısı bakımından 1.82 milyara ulaştı. Facebook gelirini yüzde 22 artırarak 21,5 milyar dolara, net karı ise yüzde 29 artışla 7,8 milyar dolara ulaştı.
Burak Kesayak
twitter.com/BurakKesayak