Uzay ve havacılık konusunda heyecan ve farkındalık yaratmak amacıyla Bursa'da kurulan Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) ziyaretçilerini uzayın derinliklerine götürüyor.
Osmangazi ilçesinde 13.500 metrekarelik alan üzerine kurulan ve 154 interaktif mekanizma ve çeşitli simülatörlere sahip merkezde ziyaretçilere "aya dokunma", "ayda yürüme" ve "atma" hissi yaşatılmaya çalışılıyor. uzayın içine".
Zeplin şeklindeki binanın birinci katında, uçak simülatörleri, tam boyutlu A-320 uçak modeli ve bir uzay aracı izlenimi ile asansörle ulaşılan ikinci katta, astronomi ile ilgili mekanizmalar, atmosfer olayları, güneş sistemi, diğer gezegenlerde yaşam olasılığı, uluslararası uzay istasyonu yaşam ve uzay hakkında bilgiler sunuyor.
"Uçuş ve Uzay Keşfi Rüyası", "Uçan Model Uçak", "Pervaneler Nasıl Çalışır", "Pistonlu Motor ve Jet Motoru", "Uzay Gezgini Programla", "Mars'ta Robotlar" gibi daha birçok deneysel kurulumun yapıldığı merkez. "," Roket Modelleri "," Mercury Program Fırlatma Deneyimi "," Vostok1 Kontrol Modülü "olarak ziyaretçilerine ilginç deneyimler yaşatacak.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile inşaatı tamamlandı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa'nın katılımıyla resmi açılış töreni yapıldı. Varank 30 Eki m'de düzenlenen merkez, tanıtım amaçlı düzenlenen organizasyonda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri ile az sayıda çocuğu ağırladı. Merkez yakında Kovid-19 önlemleri kapsamında düzenli olarak küçük gruplar halinde ziyaretçilerini ağırlayacak.
"Herkesin gelmesi gereken bir yer"
GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havacılık temasının merkezin birinci katında, uzay temasının ise üst katında işlendiğini söyledi. Ayda nasıl yürüyeceğimiz gibi farklı konuları simülatörler ile aktarmaya çalışıyoruz. Bu şekilde GUHEM bir eğitim merkezidir.
2013 yılında BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay'ın vizyonundan yola çıkarak GUHEM'in Bursa Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın destekleriyle açıldığını anlatan Mirahmetoğlu, şöyle devam etti:
"Yaklaşık 160 tane mekanizma var. Zamanla sayılarını artırmak istiyoruz. Bu kurulumların bir kısmı küçük, bir kısmı büyük uçaklar. Havacılık alanında 10 simülatör ile Havacılık Akademisi'nde eğitim vereceğiz. Merkezde 3-6 yaş için özel bir alan var. Merkez, 6 yaşından 77 yaşına kadar herkesin bir şeyler bulabileceği bir yer. Bu sektörde olduğumda bile bazı simülatörlerde yeni bir şeyler öğreniyorum. Uzay ve havacılığa hobi olarak gerçekten ilgi duyan veya profesyonelce yapmak isteyen herkes olmaması gereken bir menüye gelir. "
" Uçak kullanımı ve aylık yürüyüş deneyimi "
Mirahmetoğlu, deneysel cihaz ve simülatörlerin Kanadalı tasarım firmaları tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden merkezde "Tasarım, tüm Türkiye'de alt yapının, burada deneysel kurulumun Kanadalı bir firma tarafından yapıldığı, yüklenici firmalar tarafından üretildi ve üretilmeye devam edecek . Bazı programlar, bazı ürünler yurt dışından geliyor. Yüzde 100 olmasa da neredeyse yüzde 90 yerelleştirme oranıyla çalışıldı. ”Mirahmetoğlu, merkezdeki en ilginç şeylerin simülatörler olduğuna işaret ederek sözlerine şöyle devam etti:
“ Üst katta '1/6 ay simülatörü' var.Ay üzerinde yürümenin tam olarak yapılabildiği bir simülatör.Ağırlığınızı altıda bire indirip hareket etmenizi sağlıyor. Dengenizi nasıl koruyacağınızı öğrenin. Çok eksenli bir simülatör var.Bunda, uzaydaki referans noktasına göre nasıl hareket edeceğimizi öğretmeye çalışıyoruz. Bire bir uçak sürüş deneyimi, simülatörlerin alt kısımlarında mevcut olacak rs. Tamamen mobil bir sivil uçağın nasıl kullanılacağı öğretilecektir. Bu öğretim sırasında havayı ve motorları kontrol edebiliyor, çeşitli zorluklarla uçan uçakları deneyimleyebiliyoruz. Yani havacılık ve uzay ile ilgili her türlü faaliyet bu merkezde bulunabilir. "Mirahmetoğlu, merkezin bilim iletişimcilerinin ifadeleriyle seyahat esasına göre tasarlandığını belirterek," Tüm mekanizmalar dokundu, yaşandı. Bu yüzden uyulması gereken çok fazla hijyen kuralı vardır. Önümüzdeki haftalarda küçük gruplar halinde çalışmaya başlayacağız. Şu anda bireysel giriş için açılamayacağını öngörüyoruz. "