Çinli teknoloji devi Huawei, ABD hükümeti tarafından yoğun bir baskıya maruz kalıyor. Trump hükümeti, Huawei'nin Google hizmetlerini kullanmasını yasakladı. ABD'deki 5G ağında Huawei ekipman ve parçalarının kullanımı durduruldu.
Türkiye, ABD ile Çin arasındaki teknoloji savaşında henüz bir taraf tutmadı. Türkiye'de herhangi bir baskı olmadan Çin ve ABD enstrümanları kullanıldı. Hangi ülke operatörlerinin ekipmanı ağ ekipmanı olarak temin edecekleri üzerinde herhangi bir baskı yoktur. Türkiye'nin iki ülke konusundaki sert yaklaşımı, telekomünikasyon altyapımız yerligine önem vermemiz gerektiğini gösteriyor. Türkiye, iletişim için kullanılan 4.5g ağ ekipmanı ve veri güvenliği için yazılım, yerel halkın belirli bir yüzdesinin olmasına bağlıydı. Aslında yurtiçi baz istasyonu ULAK şu anda 1300 noktada faaliyet gösteriyor. Ancak 5G'ye geçişle birlikte ağımızdaki yerelleşme oranı düşecek. Operatörler çoğunlukla 5G ağı için Huawei'nin ekipmanlarını kullanıyor. Huawei'nin yanı sıra Ericcson, ZTE ve Nokia tarafından üretilen cihazları kullanırken ABD cihazlarının kullanım oranı oldukça düşük. Trump hükümeti, Çin Komünist Partisi hükümetinin Huawei ve ZTE gibi teknoloji şirketlerine baskı yaparak ABD halkını dinlediğini ve kişisel verilerini incelediğini iddia etti. Bu nedenle Çinli teknoloji şirketlerine ambargo uygulanıyor. Bazı analistlere göre ABD şirketleri 5G yarışında Huawei'nin gerisinde kaldı. Bu nedenle ABD, Huawei ve diğer Çinli şirketlere ambargo uyguluyor. Washington Examiner raporunda ülkemiz ile Çin arasındaki ekonomik ilişkiye de vurgu yapıyor. Çin'in yeni ticaret yolu projesi "Bir Kuşak Tek Yol" projesinde Türkiye'de nüfuz oluşturma amacını kullandıklarını söyledi. Dış Politika'da bir makaleye vurgu yapan haberde, 2016-2019 yılları arasında 3 milyar dolarlık yatırım yapıldığı ve bu rakamın 2020 sonuna kadar ikiye katlanmasının hedeflendiği belirtildi. ABD Başkan Yardımcısı Pompeo, Türkiye'nin olumsuz etkileneceğini söyledi. Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ilişkinin altını çizerek. Pompeo'nun sözleri, ABD'ye Türkiye'ye ek yaptırımlar uygulayabileceği anlamına geliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Şubat 2020 tarihinde yaptığı açıklamada yerligin önemini vurgulayarak, "5G sürecimiz var. Mobil teknoloji kritik bir alan, 5G'de daha yüksek yerelleştirme oranlarına ulaşmalıyız. Sektördeki hızlı dönüşüm, akıllı şehirler, akıllı ulaşım sistemleri, akıllı hastaneler gibi pek çok alanın temel altyapısını oluşturacak.Mümkün olan en kısa sürede hazır olmalıyız. 5G'de geciktiğimiz her gün maliyete mal olacağını unutmayalım. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Savunma ve iletişim ağlarımızın güvenli olduğundan emin olmalıyız. Çin telekomünikasyonları Türkiye'deki veya diğer ülkelerdeki faaliyetlerini arttırmaktan kaçınıyor ya da askeri ağ güvenliğimiz etkilenmeyecek. Diğer ABD verilerimizi de korumamız gerekiyor. "dedi. ABD, Huawei sürümü bunu bir adım öteye taşıyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Huawei ve diğer Çinli şirketler Türkiye'deki faaliyetlerden rahatsız olduklarını söyledi. Özellikle Türkiye'de 5G şebekesinin Huawei ve ZTE ekipmanlarını kullanarak iş yoğunluğu olarak. Huawei, ülkemizdeki cep telefonu satışlarında da önemli bir paya sahip.