
İstanbul Barajları Alarm Veriyor! Doluluk Oranı Şoke Etti (2025)
İstanbul'da yaşayanlar dikkat! İstanbul barajlarındaki doluluk oranları kritik seviyelere geriledi. İSKİ'nin 26 Ekim 2025 tarihli son verilerine göre, barajların genel doluluk oranı sadece %23,2 olarak açıklandı. Bu durum, İstanbul için su sıkıntısı riskini beraberinde getiriyor. Peki, bu düşüşün sebepleri neler ve önümüzdeki günlerde bizi neler bekliyor?
İstanbul Barajlarındaki Son Durum
İSKİ'nin yayınladığı verilere göre, İstanbul'daki barajların doluluk oranları alarm veriyor. Son yağışlara rağmen beklenen artışın yaşanmaması, uzmanları endişelendiriyor. İşte bazı barajların doluluk oranları:
- Alibeyköy Barajı: %18,5
- Ömerli Barajı: %28,7
- Terkoz Barajı: %21,3
Bu oranlar, İstanbul'un su kaynaklarının ne kadar kritik bir durumda olduğunu gözler önüne seriyor. Uzmanlar, su tasarrufu konusunda vatandaşları uyarıyor ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor.
Kuraklık Tehlikesi ve Alınması Gereken Önlemler
İstanbul'daki baraj doluluk oranlarının düşmesi, kuraklık tehlikesini de beraberinde getiriyor. Küresel iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte, su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması her zamankinden daha önemli hale geldi. Peki, bu tehlikeye karşı neler yapılabilir?
- Su Tasarrufu: Günlük hayatta su kullanımına dikkat ederek, gereksiz tüketimden kaçınmak.
- Yağmur Suyu Hasadı: Binalarda yağmur suyu toplama sistemleri kurarak, bahçe sulama ve temizlik gibi işlerde kullanmak.
- Bilinçlendirme Çalışmaları: Su kaynaklarının önemi konusunda halkı bilinçlendirmek ve tasarruf alışkanlıkları kazandırmak.
Bu önlemlerin yanı sıra, belediyelerin de su kayıplarını önlemek için altyapı çalışmalarına hız vermesi gerekiyor. Aksi takdirde, İstanbul'u bekleyen su sıkıntısı daha da derinleşebilir.
İstanbul barajlarındaki doluluk oranlarının düşüşü, hepimiz için bir uyarı niteliğinde. Su kaynaklarımızı korumak ve gelecek nesillere aktarmak için şimdiden harekete geçmeliyiz. Unutmayalım ki, su hayattır ve onu korumak hepimizin sorumluluğundadır.










