Günümüz uçak motoru teknolojilerinin olumlu yönlerini harmanlayan motor: Open Rotor

Açık rotor olarak adlandırılan, zıt yönlerde dönen ve yine açık oldukları için iki sıra açık kanattan oluşan mimariyi en basit haliyle turboprop ve turbofan motorların karışımı olarak ifade etmek mümkündür. Hız ve performans açısından bir turbofan motora, yakıt ekonomisi açısından da bir turboprop motora benzetilebilecek mimari,% 30'a yakın yakıt tasarrufu sağlıyor. Açık rotor motorların ana yapısı jet ile aynıdır. Jet motoru mantığı ile çalışan sistemde, darbenin büyük bir bölümünü oluşturan soğuk hava akışı, kanatların açıkta kalması nedeniyle daha yüksek oranda çıkmaktadır. Bu, çok daha verimli bir motor anlamına gelir. Arkadaşların nasel içinde değil de dışarıda tutulmalarının tek nedeni (bir uçağın kanadındaki motorları içeren kapalı kısım), klasik jet motorları gibi daha yüksek bir hava akışı sağlamak değildir. çıkıyor. Bu sayede uçakta ek yük oluşturmadan büyütülebilen motorlar çok daha fazla soğuk hava soluyacağı için daha verimli hale gelebiliyor. Halihazırda tasarım aşamasında olan açık rotorlar, mevcut motorların en az iki katı büyüklüktedir.

1980'li yıllardan beri geliştirilmekte olan bu motorlar ne yazık ki henüz ticari olarak piyasaya çıkmamıştır. Fransa merkezli çok uluslu uçak ve roket motoru üreticisi Safran, bu alandaki en ciddi yarılardan birini 2017 yılında teknolojinin demo versiyonunu göstermeyi başardı. Şirkete göre bir ürün görmek için hala zamana ihtiyacımız var. gerçek dünya ortamında çalışmak. Açık rotorların mevcut durumuna eksi olarak yazılabilecek bir diğer konu da sahip oldukları gürültü sorunudur. Standart bir turbofan motordan çok daha yüksek sesle çalışan açık rotorlar, mevcut haliyle yolcu uçakları için çok uygun olmayabilir.

ABD General Electric ve Pratt & Whitney gibi şirketler de açık rotor teknolojisine büyük yatırımlar yapıyor. Üç boyutlu baskı yöntemlerinin artıları ile teknolojinin günümüzde çok daha hızlı uygulanması muhtemeldir. Bakalım gelişen teknoloji sayesinde havacılık sektörü iklim değişikliğine olumsuz katkılarını ne kadar çabuk ve ne ölçüde azaltacak.

Bunlara da Göz Atın

Sesten hızlı uçan ilk pilot Chuck Yeager, 97 yaşında hayatını kaybetti

14 Ekim 1947'de yaptığı uçuşla ses hızını aşan ilk pilot olan Amerikalı Chuck Yeager 97 yaşında hayata gözlerini yumdu. Yeager, 89 yaşında son kez ses hızını aşmıştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.