NASA'nın Mars'a gönderdiği yüzey aracı olan Perseverance, Mars'ın yüzeyine başarıyla ulaştı. 2020 yılında 2,5 milyon kişi ile Kızıl Gezegende yaşamın izlerini arayacak Türkiye Azim aracından basılı kampanya adına düzenledi. Aracın ilk çekilen görüntüleri NASA tarafından yayınlandı.
İnsanlığın uzay keşif serüveni devam ediyor. Güneş Sisteminde bize en yakın gezegenlerden biri olan Mars, şu anda birçok çalışmanın merkezinde yer alıyor. Bu çalışmalardan biri, NASA'nın Azim görevi. NASA, Mars'a görevle aynı adı taşıyan bir yüzey aracı gönderdi. Aylar süren yolculuğun ardından çeşitli bilimsel çalışmalar için özel olarak geliştirilen 23 kamera, çok sayıda sensör ve ekipman kızıl gezegene inecek.
'Yedi dakikalık korku' adlı sahne başarıyla geçti
NASA, Perseverance adlı Mars'taki Jezero Krateri verilen alana indirilecek. Bu indirme görevi, teknik olarak yolculuğun en zorlu kısmıdır. Aslında bilim adamları gezegenin atmosferine girmekten yere inişe kadar geçen 7 dakikalık süreyi Yedi Dakika Dehşet olarak adlandırıyorlar. gezegenimize getirilecek örnekleri toplayacak. İniş ekipmanı, 2012'deki Curiosity inişinin daha gelişmiş ekipmanlarla bir versiyonu olacak. Mars'ın atmosferi bizimkinden 100 kat daha ince. Bu, aracı aerodinamik olarak yavaşlatacak açık hava sürtünmesinin olmadığı anlamına gelir. Sonuç olarak aerodinamik kuvvetler, paraşütler, minik iticiler ve devasa hava yastıkları kullanılarak sağlıklı bir iniş yapmak için hazırlıklar yapıldı.
Perseverace'in Mars'a inişini milyonlarca insan canlı takip etti:
yayınlanan. Dünyanın her yerinden milyonlarca insan ana yayını ve diğer yayınları birçok dilde takip ederek an be an tarihsel gerilemeye tanık oldu. İnsanlık tarihinde ilk kez Mars'a bir helikopter gönderildi:
Perseverance aracında yüksek çözünürlüklü görüntü alabilen teknolojilere sahip bir helikopter var. Ingenuity adı verilen helikopter, gerektiğinde aracı terk edebilecek ve havadan görüntüleri yakalamak için aracın hemen yakınında uçabilecek.
Azim, Mars'taki potansiyel yaşamın izlerini arayacaktır:
NASA'nın Mars Keşif Programı kapsamında geliştirilen mobil araç, Kızıl Gezegenin daha önce potansiyel yaşam izlerine sahip olduğu düşünülen bölgelerini araştıracak. Belki bu yaşamın kalıntıları, milyonlarca yıl önce Dünya gibi yüzeyinde yaşamın var olduğu düşünülen Mars'ta bulunabilir. Elbette bu kalıntıların mikrobiyal düzeyde olduğu düşünülüyor. Mars yüzeyinden kum ve taşları eleyerek numune alacak olan azim, bu örnekleri gizleyecektir. Önümüzdeki yıllarda Mars'a gönderilmesi planlanan diğer araçlar, aracın sakladığı numuneleri alıp Dünya'ya geri getirecek. Bu örnekler yeryüzünde daha detaylı incelenecek ve belki de hedeflenen mikrobiyal yaşamın izlerine ulaşılacaktır.
Perseverance aracının Mars'ta çektiği ilk fotoğraflar yayınlandı:
Bu görev için NASA tarafından açılan resmi Twitter hesabından yapılan paylaşım; Perseverance tarafından çekilen ilk fotoğrafları içerir. Fotoğraflarda görülen alan, aracın indiği Jezero kraterinden geliyor. Azim, bu kraterde milyonlarca yıl önce var olduğundan şüphelenilen gölün tabanını araştıracak. NASA'ya göre Mars olası Jezero kraterinde yaşam izlerine rastlarsanız, bu arama için en uygun sitelerden biri.
Jezero Krateri'ndeki Mars'ın dünyada ikizi olduğu araç:Salt Lake
"Türkiye'de Salda Görlü sayesinde görebileceğimiz bazı fikirlerimiz var"
NASA'nın 19 Şubat 2021'de çıkarmanın yapıldığı bu görüntünün solunda Burdur'daki Salda Gölü bulunuyor. Sağda, Perseverance aracının başarılı bir şekilde indiği Mars'ın Jezero Krateri var. NASA'ya göre Salda Gölü'nün coğrafi ve jeolojik yapısı, Mars'taki Jezero Krateri'ne çok benziyor. Perseverance aracının gözleri olarak tanımlayabileceğimiz kameralar bile Salda Gölü çevresinde yapılan ölçümlerle NASA çalışanları tarafından geliştirildi. Bu sayede araç, Mars'taki kraterden beklenen kalitede görsel verileri elde edebilecek. Jezero Krateri ve çevresinin milyonlarca yıl önceki Salda Gölü gibi olduğundan ve yaşamı barındırdığından şüpheleniliyor.