WhatsApp APK İndirmek Güvenli Değil: İşte Nedenleri

Akıllı telefonu olan ve Whatsapp'tan geçmeyen kimse yok. Bu kullanıcılar arasında Android uygulama marketlerinin dışına çıkıp Whatsapp APK'sını indirip kullanan kişiler de bulunuyor. Bugün bu tür şeylerin neden yapılmaması gerektiğine daha yakından bakıp Whatsapp APK'larının neden güvenli olmadığını açıklayacağız.

Günümüzün en çok tercih edilen mesajlaşma uygulaması Whatsapp, her geçen gün genişleyen bir kullanıcı kitlesine sahip. Akıllı telefonların ortaya çıktığı dönemde büyük bir boşluğu kapatarak her telefonu internet üzerinden bağlamayı başaran uygulama, o günlerde elde ettiği başarının ekmeğini yiyor diyebiliriz. Elbette her başarılı şeyde olduğu için Whatsapp'ın başarısına ortak olmak isteyen uygulamalar var. Bunlardan bazıları Whatsapp APK'larıdır.

Binlerce kullanıcı her gün WhatsApp'ı APK olarak yani resmi uygulama mağazaları dışındaki sitelerden indiriyor. Peki WhatsApp, özellikle hayatımızın en özel anlarına dahil edildiğinde bunu yapmak ne kadar doğru?

Whatsapp ile WhatsApp arasındaki APK olarak ne fark var?

Whatsapp APK denilince akla gelebilecek iki farklı uygulama türü vardır. Bunlardan biri Whatsapp Plus gibi üçüncü taraf yazılımlar, diğeri ise resmi Android Whatsapp uygulamasının eski sürümlerini içeren kurulum paketleri. Aslında en iyisi hayal edilebilecek iki farklı seçeneği kullanmamaktır.

Resmi uygulama mağazalarından indirdiğiniz WhatsApp uygulaması, resmi kaynaktan edindiğiniz dosyalarla birlikte telefonunuza yüklenir. APK olarak indirmek istediğiniz kurulum dosyası üçüncü bir tarafça değiştirilmiş olabilir. Bu değişiklik kişisel bilgilerinizi çalmaktan alıkoyabilir, hatta telefonunuzu kripto para madenciliğinde kullanmak için bile yapılabilir.

Whatsapp'ı APK olarak indirirseniz, güncellemelerden mahrum kalırsınız:

Whatsapp APK denilince akla gelen seçeneklerden biri de akla gelen seçeneklerden biri olan Whatsapp APK, Whatsapp Android versiyonunun kullanımı güvenlidir. değil. Yeni bir özellik olmasa bile hem bilgisayardaki hem de telefondaki uygulamaların düzenli olarak güncellendiğini biliyorsunuz. Bu küçük boyutlu güncellemelerin nedeni güvenlik önlemleri almaktır. Yeni bir siber saldırı türü ortaya çıktığında, uygulama geliştiricileri, uygulama pazarlarında bu tür saldırılar için önlemlerin alındığı sürümü hemen yayınlar. Whatsapp APK kullanırsanız son sürüme sahip olmayacaksınız, en son güvenlik güncellemelerinden mahrum kalacaksınız ve telefonunuz, özellikle özel mesajlaşmanız saldırganlara açık olacak.

Sorunun "Whatsapp Plus" adlı "sahte uygulamalarla" ne ilgisi var? Resmi uygulama mağazalarında bulunabilecek bir uygulama değildir. Çok sayıda kullanıcı tarafından tercih edildiğinde, bu uygulama aslında üçüncü taraf bir yazılımdır. Normal Whatsapp uygulamasından farklı olarak sunduğu ekstra özelliklerden dolayı tercih edilen Whatsapp Plus, resmi uygulama marketlerinde bulunmadığı için Google kurallarına tabi değildir.

Her şey bir yana Whatsapp Plus'ın görkemli günlerini geride bırakmasının bir sonucu olarak klon uygulamaları da ortaya çıktı. Farklı isimlerle üçüncü parti Whatsapp yazılımları ortaya çıktı ve insanlar bu uygulamaları kullanmaya devam ediyor. Ama ne pahasına olursa olsun? Zaman zaman harici bir Whatsapp uygulamasını tercih eden kullanıcıların orijinal Whatsapp uygulamasından yasaklandığı bildiriliyor.

Uygulamalardan memnun kaldığını ve kullanmaya devam ettiğini belirten kişi sayısı her ne kadar güvenlik endişeleri söz konusu olduğunda üçüncü parti yazılımlar oldukça gri bir alandır. Ne kadar önlem alırsanız alın, bir süre sonra üçüncü parti uygulama geliştiricisinin insafına kalıyorsunuz. Ne kadar doğru ki hayatımızın en özel anlarını uygulamalarla paylaştığımız bu dönemde güvenliğimizin birilerinin insafında olduğu doğru, cevabını size bırakıyoruz.

WhatsApp'ın tüm sürümleri resmi değildir:

Evet, üçüncü parti Whatsapp APK uygulamalarının veri çaldığı ya da paylaştığına dair çok fazla kanıt olmadığı açık. Ancak Google tarafından onaylanmış onlarca Whatsapp alternatifi varken üçüncü parti Whatsapp klon uygulamalarını önermeyi doğru bulmuyoruz. Kimsenin tam olarak ne olduğunu bilmediği bu tür uygulamaların yarın gün geçtikçe bizlere nasıl açılacağı belli değil.

2018 yılında birçok kullanıcının tercih ettiği güvenlik uygulaması Malwarebytes, Whatsapp Plus uygulamasının kişisel verileri topladığını ortaya koyan bir rapor paylaştı. Bu, Whatsapp Plus'ın gerileme sürecini başlatan olaylardan biriydi. Ancak üçüncü parti yazılımların üretilme hızı o kadar yüksek ki Whatsapp Plus'ın gücünü kaybettiği anlaşılmadan önce birçok farklı Whatsapp Plus benzeri uygulama ortaya çıktı.

Whatsapp APK'larının bu kadar çok kişi tarafından tercih edilmesinin sebebinin normal Whatsapp uygulamasına göre sunulan ekstra özellikler olduğunu yukarıda belirtmiştik. . Şimdi bu özellikleri biraz daha açalım ve üçüncü parti Whatsapp uygulamalarının kullanıcılara sunduğu "ayrıcalıklardan" bahsedelim.

Whatsapp APK'larının neden güvenli olmadığına ve neden onları tercih edenlerin tercih ettiğine daha yakından baktığımız yazımızın sonuna geliyoruz. Size tekrar hatırlatmakta fayda var. Bazıları için üçüncü parti yazılımların sunduğu ekstra özellikler ne kadar çekici olursa olsun, özellikle mesajlaşma uygulamalarında resmiyetin ötesine geçmemenizi tavsiye ederiz. Üçüncü parti Whatsapp uygulamaları ile ilgili fikirlerinizi de yorumlar bölümünde paylaşabilirsiniz.

Bunlara da Göz Atın

Mi Air Charge rakibi geliyor: Motorola One Hyper

Xiaomi yakın zamanda Mi Air Charge adlı uzaktan şarj teknolojisini tanıttı. Motorola One Hyper adlı uzaktan şarj teknolojisinin videosu bugün sızdırıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.