Çin, uzayda 44 yıldır yapılamayanı yapıyor: Ay’dan taşlar getirilecek

Çin Ulusal Uzay Ajansı, Ay'dan Dünya'ya örnek malzemeler getirmeye neredeyse hazır. Uzay ajansının uzun yıllardır üzerinde çalıştığı Chang'e 5 görevi resmi olarak bu hafta başlayacak. Çin bu görevi başarırsa, Ay 44 yıl sonra ilk kez Dünya'ya getirilecek. Çinli araştırmacıların yaptığı açıklamalara göre Chang'e 5 görevi 24 Kasım'da başlayacak. Dört farklı modülden oluşan toplam 8.2 ton ağırlığındaki uzay aracı, Çin'in en güçlü roketi olan Long March 5 ile fırlatılacak. Chang'e 5'in, kalkıştan sadece üç gün sonra 27 Kasım'da Ay'a ulaşması bekleniyor. Daha sonra uzay aracından iki modül ayrılacak ve Ay'ın yüzeyine inecek. Diğer iki modül yörüngede kalacaktır. Yüzeye inen iki modülden birinin tek amacı numune toplamak olacaktır. Bu modülün yüzeyin iki metre altından yaklaşık 2 kilogram toprak ve taş toplaması bekleniyor. Daha sonra topladığı bu örnek malzemeleri yüzeye inen diğer modüle yerleştirecektir. Bu ikinci aracın numune malzemelerle yüzeyden yörüngeye geri dönmesi ve yörüngedeki diğer iki modül ile yanaşması planlanıyor. Bundan sonra geriye kalan tek şey Dünya'ya dönmek olacaktır. Chang'a 5 görevin toplam 23 günde tamamlanması hedefleniyor. Çinli araştırmacıların açıklamalarına göre Chang'e 5, toplanan ay parçalarıyla 16-17 Aralık tarihlerinde Dünya'ya inecek.

Chang'e 5'in başarılı dönüşü, uzay araştırmaları için tarihi bir an olarak kabul edilebilir. Sovyetler Birliği'nin 1976'da Luna 24'teki görevinden bu yana, benzer başarıya sahip hiçbir ülke yoktu. Yani tam 44 yıl sonra nihayet Dünya'da yeni ay taşları göreceğiz. Çin, özellikle son 10 yılda Ay'da çok önemli başarılar elde etti. Örneğin Chang'e 3 görevinde 2013 yılında Ay yüzeyine başarılı bir iniş gerçekleştirildi ve böylece 1976'dan sonra ilk kez bir uzay aracı Ay'a indi. Çin, üzerine inen ilk ülke olarak tarih yazmayı başardı. 2019'daki Chang'e 4 görevi ile Ay'ın uzak tarafında. Çin'in Ay ile ilgili gerçek planlarının daha yeni başladığını söyleyebiliriz. Uzak Doğu ülkesinin şu anda uzaydaki en büyük hedefi 2030'larda olduğu gibi Ay'ın güney kutbuna bir taikonot indirmek. Bu hedef doğrultusunda Çin, önümüzdeki 5 yıl boyunca Ay'ın güney kutbuna iki farklı insansız görev düzenlemeyi planlıyor.

Bunlara da Göz Atın

Starlink Türkiye’den ön siparişe açıldı: 2021’de kapsama alanına giriyor

Uzaydan Starlink İnternet servisleri, Türkiye'den ön siparişi açtı. Türkiye, Starlink kapsamının 2021 sonuna doğru alınacağını belirtti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.